Acteerles / Coaching

Theatermaker Manja Bedner geeft ook toneel en presentatie trainingen in het Kamertheater of op lokatie.

Manja studeerde achtereenvolgens aan de Toneelschool in Maastricht en Theaterwetenschappen aan de UVA. 

Na haar opleiding heeft zij een brede ervaring opgedaan in acteren, regisseren, produceren, doceren en coachen bij theater- en filmprojecten. Naast producties in eigen beheer, begeleid zij ook theatergroepen en individuele acteurs, sprekers of andere kunstenaars.

Belangrijke uitgangspunten in haar manier van werken zijn:
• beheersen van het “instrument” van een acteur ; de manier waarop je je lichaam, stem, gestiek, mimiek en energie inzet

• in uiteenlopende situaties de balans in jezelf te(rug) vinden

• oproepen van gewenste emoties tijdens het acteren of presenteren

• het omgaan met de spanning van een publiek

• gebruiken van de energiestromen tussen acteur, tegenspeler en publiek

Wederzijds respect, diepgang en humor zijn de basis van Manja’s manier van werken.

Je kan individueel of met een groep een training/coaching krijgen in het Kamertheater. Kosten op aanvraag en in overleg.

Ervaringen van Leerlingen

 

Dit zijn ervaringen van leerlingen, die 10 lessen hebben gevolgd.

1.Is de verwachting die je had voordat we begonnen uitgekomen?

Gerrit:Het overtrof de verwachting.Ik had acteerles verwacht maar het was coaching met directe feedback. Ik kon het direct in de praktijk toepassen.

Leny: Ja, leren hoe je goed en aantrekkelijk een verhaal kunt vertellen aan publiek. Zodat ze geboeid zijn dus. Die ontwikkeling werd gaandeweg duidelijk, je gaf goede handvatten, ik ging mijzelf steeds zekerder voelen en meer op mijn gemak. Het voelde niet erg om “fouten” te maken: prima om er meteen op in te gaan, zodat onmiddellijke verbetering zijn intrede kon doen. Je doet dat ook op een aangename manier.

Elsbeth: Ik had niet echt een verwachting erbij, meer dan: handig als ik een keer moet presenteren maar het heeft me uiteindelijk meer gebracht.

2. Wat vond je het leukst?

Gerrit:- ontspanningsoefeningen – lichaamswerk – de directe feedback – de vrijheid om te laten zien

Leny: Je doet het op een aangename manier, ontspannen, met humor, goed onderscheidend en analyserend. Wat is gelukt, is me veel rustiger te voelen voor publiek.

Elsbeth: Hetgeen ik geleerd heb binnen een vertrouwde omgeving en een klein groepje. Niet alleen door zelf te doen maar ook door anderen te horen. Wat me bijzonder is bijgebleven het gebruik van je stem / hoe presenteer je jezelf als je opkomt, neem de ruimte / op welke manieren kun je jezelf ontspannen.

Merel: Het zelf doen vond ik leuk. Het krijgen van tips en daarna zelf toepassen. Het kijken naar anderen die tips kregen en daardoor ook anders (beter) gingen voordragen.

3. Heb je zelf het idee dat je veel geleerd hebt? Wat is het belangrijkste wat je geleerd hebt?

Gerrit: – stemgebruik – volume en lichaamswerk – houding voor de groep – rust en zijn voor de groep – je bent er al – hoeft niet druk te doen voor de aandacht

Leny: Wat is gelukt, is me veel rustiger te voelen voor publiek.

Elsbeth: Het grip krijgen op mijn ademhaling, aandacht vasthouden, niet mee laten slepen met de spanning die ik voel, er durven gaan staan.

Merel: Hoe te staan, hoe mijn adem te gebruiken, hoe (niet) te bewegen.

4. Wat vond je moeilijk?

Gerrit:- de directe benadering in de feedback – overigens veel van geleerd

Leny: Ik vond dingen niet echt moeilijk, het lastigste is de verbeterpunten te horen en ze meteen toe te passen. Dus ook het uitdagendste.

Elsbeth: Er gaan staan en de ruimte nemen, dus ook de rust om te vertellen en niet snel er doorheen sjezen omdat je het gevoel hebt dat mensen na drie zinnen het al gehad hebben. Meer vertrouwen en rust maakt het makkelijker voor anderen om te genieten. Ik nam dat met name waar als ik naar anderen luisterde. Wat daar heb ik minstens zoveel van geleerd. Ook een eyeopener: maak vaart wil niet zeggen letterlijke vaart zonder rust maar wel waar je moet versnellen en waar je ruimte moet nemen op spanning op te bouwen. Durf te performen feitelijk! Vond het trouwens ook leuk, bleek me weer eens.

5. Zou je deze lessen iemand anders aanraden?

Gerrit:- jazeker!- omdat je een vakvrouw bent, je laat mensen individueel groeien.- ik vind dat je in je vak heel goed bent en je weet de leerpunten bij iedereen naar boven te halen en daarmee aan de slag te gaan – dat is een kunst

Leny: Absoluut, ik kan zeggen wat ìk geleerd heb, dat de sfeer leuk is en ontspannen en resultaat eigenlijk wel gegarandeerd. Bijzondere omgeving bovendien!

Elsbeth: Zeker en dat heb ik ook al gedaan. Omdat het leerzaam is en leuk;
Dus een aanrader voor iemand die verhalen wil vertellen of zich vrij wil voelen tijdens een presentatie of spreken voor een groep anderszins. Ik vind dat je op een heel natuurlijke manier zonder iemand het gevoel te geven dat hij iets niet kan, ons aan de hand hebt genomen om ons zelf te geven in het vertellen van een verhaal.